Oefenen voor 'door het gat zwemmen'

Oefening baart kunst
Een aloud gezegde maar o zo waar. Veel zwemlesouders krijgen immers het advies en/of de gelegenheid om in het weekend samen met hun kind te oefenen. Dat is niet voor niets! Door samen te oefenen helpt het kind het plezier en zelfvertrouwen bij het leren zwemmen te vergroten. Is je kind angstig? Samen spelen en experimenteren in het water zorgt voor het beleven van succes. Succes levert vertrouwen op en meer zin in leren.

De proef ‘door het gat in een zeil’ (opgenomen in het A, B en C diploma van het Zwem-ABC) is ontwikkeld om te toetsen of een kind dat diep(er) onder water gaat zichzelf onder water kan oriënteren en de weg naar boven weer kan vinden. Een kind moet dus diep genoeg onder water gaan, de ogen onder water open durven/kunnen doen om te kijken en moet weer naar de oppervlakte kunnen zwemmen. Wanneer je kind deze proef met succes afrondt, is de kans groot dat hij of zij ook onder een bootje of surfplank niet in paniek raakt en gewoon kan wegzwemmen.

Maar sommige kinderen hebben heel veel moeite met door het gat zwemmen. 'Ik wil niet door het gat’, ‘Hoef ik deze keer niet door het gat?’ ‘Ik wil niet naar zwemles, want ik durf niet door het gat’, zijn veelgehoorde uitspraken van kinderen. Spanning en (meestal) daaraan gekoppeld het inhouden van de adem zorgt vaak voor problemen. Het kind komt te vroeg boven en meldt ‘dat het geen adem meer heeft’. Van ouders krijgen wij nog al eens te horen dat het hun kind maar niet lukt om door het gat te zwemmen en de vraag of het mogelijk is om daar extra voor te oefenen.

Speciaal voor kinderen die bij ons op les zitten en die moeite hebben om door het gat te komen, bieden wij de mogelijkheid om op vrijdagochend van 08.00 uur - 08.30 uur onder begeleiding van de zweminstructeur/-trice daarvoor te oefenen. Wanneer je je kind daarvoor zou willen aanmelden, dan kun je dit doorgeven via het telefoonnummer: 0341 - 25 69 54 of per e-mail: receptie@sportbedrijfnunspeet.nl
Voor deze extra begeleiding worden geen extra kosten berekend.

Ook is het mogelijk om tijdens het recreatieve zwemblok op zater- en zondagen zelf met je kind te oefenen met het lesmateriaal. Dit gaat in overleg met het badpersoneel, maar is niet onder begeleiding van de zweminstructeur/-trice. De meezwemmende ouder betaalt hiervoor de reguliere toegangsprijs.
Tijdens deze momenten kun je met je kind oefenen in het wedstrijd en instructiebad. Het is dan ook toegestaan om gebruik maken van de lesmaterialen zoals het duikscherm, de kurken en plankjes. Als het niet te druk aan het bad is, is het mogelijk dat bad personeel ook in de gelegenheid is om vragen te beantwoorden. Omdat ze jouw kind zien zwemmen kunnen zij met hun kennis en ervaring aangeven wat er goed gaat of wat nog beter kan zodat jouw kind het weer direct in praktijk kan brengen.

Een win-win situatie waar je zeker gebruik van zou moeten maken. De zwemles wordt hierdoor nóg leuker. Door plezier gaat leren gemakkelijker en sneller.

Na het oefenen kun je nog van de glijbaan of lekker dobberen in de wild water kreek. Dit zijn ook uitstekende leer momenten want probeer maar eens uit onze draaikolk te komen of zwem eens tegen de stroom in. Veel van deze oefeningen lijken op spelen maar zijn o zo nuttig. De kinderen worden er sterker van en weten zich te redden in meerdere situaties. De kinderen moeten na de oefenuurtjes uiteraard wél zwembandjes om.

Tot ziens bij onze oefenuurtjes!

Cookie instellingen