Zwemles ABC - Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

Leren zwemmen is in ons waterrijke land heel belangrijk. Wij wonen in de buurt van water, maar we zoeken ook het water graag op in één van de zwembaden of recreatieplassen. Daarom vinden wij het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren zwemmen.

Wie bieden het enige echte Zwem-ABC
In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Nationale Norm Zwemveiligheid.
 
Wij hebben echter de Licentie Nationale Zwemdiploma’s en worden elk jaar onafhankelijk getoetst door de stichting Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen Nationaal Platform Zwembaden | NRZ). Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de meest recente kwaliteitscriteria en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid. 

Dit geeft je als ouder/verzorger vier zekerheden:
 • Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
 • Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s A, B en C. Met het behalen van het Nationaal Zwemdiploma C voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Deze officiële diploma’s worden bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
 • De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
 • Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen. 

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

 

Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen van andere ouders over dit onderwerp ook op www.allesoverzwemles.nl.
 

Nog meer redenen om voor zwemles bij De Wiltsangh te kiezen:

 • Zwembad De Wiltsangh biedt alle faciliteiten om je kind voldoende vaardigheden bij te brengen om plezier te hebben in water, in zwemparadijzen en recreatieplassen en om zich te kunnen redden in verschillende situaties.
 • Onze instructeurs leren de kinderen gewend te raken aan water en leren hoe ze zichzelf moeten redden als ze daarin terecht komen. Een goede zwemtechniek is van belang om te overleven in water.
 • Je kind went aan en zwemt in verschillende waterdieptes.
 • Je kind went aan een glijbanen.
 • Leerlingenvolgsysteem (je kunt zelf inloggen en de vorderingen van jouw zoon of dochter volgen.)
 • Gratis recreatief zwemmen, onder begeleiding van een betalende en meezwemmende ouder, voor alle kinderen die bij ons zwemles-A volgen, ook in de weekenden en vakantie!
 • Mogelijkheid voor ABC-lesklanten om, onder begeleiding van een betalende volwassenen, gratis te oefenen en gebruik te maken van de lesmaterialen. Oefenzwemmen op zaterdag: van 11:00 - 13.00 uur oefenzwemmen. Oefenzwemmen op zondag: van 10.00 - 12.00 uur. Oefenzwemmen is altijd in overleg met zweminstructrices.

 

Onze zwemlessen

Het is van groot belang om de zwemlessen gestructureerd op te bouwen daarom geven wij zwemles in verschillende baden met verschillende dieptes; instructiebad, halfdiep (1.10 m) en diep (2.60 m). Hierdoor kunnen wij veel meer op maat les geven .Als het kind zonder hulpmiddel vrij kan drijven/bewegen in het water komen pas de zwemslagen aan bod. Vanuit het instructiebad gaan de kinderen naar het bad waar je nog kan staan (halfdiep).Het is namelijk veel makkelijker om de lastige technieken aan te leren als je na een goede slag kan gaan staan en opnieuw beginnen. Vanuit het halfdiep gaat het kind stap voor stap naar het diepe bad. Dit gaat zeer geleidelijk: baantje diep en weer even terug. Indien nodig het recreatiebad als tussenstap.

In plaats van meteen met drijfmiddelen te moeten werken in diep water, laten wij het kind eerst in ondiep water wennen aan:
 • Het fenomeen water.
 • Het gevoel krijgen dat water je tilt.
 • Onder water oriënteren, terwijl je kan lopen en altijd het veilige gevoel hebt dat je kan gaan staan.
 • Weerstand van het water leren kennen.

 

Goed om te weten:

 • Voor het Zwemdiploma-A leer je de vaardigheden te beheersen voor een zwembad zonder attracties. Heeft je kind het A-diploma gehaald, dan kan hij/zij bij ons meteen doorgaan naar de B-lessen.
 • Voor het Zwemdiploma-B leer je vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties, zoals een (wildwater)glijbaan, een golfslagbassin en een stroomversnelling.
 • Pas bij het Zwemdiploma-C leer je vaardigheden te beheersen voor een zwembad met attracties en open water, zoals recreatieplassen, brede sloten en vaarten. Je kunt dan op een veilige manier plezier hebben en jezelf redden in open water. Je bent dan vaardig en veilig om deel te nemen aan zwemsporten, zeilen, surfen, snorkelen etc. Wie zwemdiploma C heeft gehaald heeft een paspoort voor eindeloos zwem- en watersportplezier.

 

Inschrijven

 • Middag- en zaterdagochtendlessen  -  ¾  uur les
 • Cursus Zwemdiploma-A in 5 maanden - 2 uur les (Voor deze 2-uursles-cursus geldt: Deze cursus start in januari/februari en augustus/september. Wanneer er meer dan 10 inschrijvingen op de wachtlijst voor de cursus staan, dan kan het zijn dat je kind de volgende cursus – een half jaar later – start. 
‚Äč

Als voorbereiding op de middaglessen en zaterdagochtendlessen gaat je kind deelnemen aan de zogenaamde aspirant-lessen. Je kind is verplicht aan deze lessen deel te nemen ook al is je kind volkomen “watervrij”; het geeft de instructeur(trice) namelijk de mogelijkheid het kind te beoordelen en naar zwemniveau in te delen. De aspirant-lessen gaan door tot je kind geplaatst wordt bij de gewone zwemlessen.Om de gewenning gemakkelijker te laten verlopen is het, vooral bij jonge kinderen, raadzaam dat één van de ouders tijdens deze lessen mee het water ingaat. Indien je niet mee zwemt verwachten wij wel van je dat je bij het bad aanwezig bent tijdens de gehele les. Dit zijn lessen van  ¾ uur en vinden plaats op maandag 18.15  - 19.00 uur en op donderdag- en woensdagavond van 18.00 - 18.45 uur. 

Kinderen die op de wachtlijst staan kunnen in het weekend gratis komen zwemmen/oefenen. Begeleiding van een betalende ouder/verzorger of volwassene is verplicht. Bij binnenkomst melden bij de klantenservice voor aankoop van een volwassen ticket en gratis toegang van het kind. 

Schrijf je hier online in voor onze A-zwemlessen. Klik hier om het inschrijfformulier te downloaden en in te vullen. Graag het inschrijfformulier in te leveren bij de klantenservice. 
 

Cookie instellingen