Sportbedrijf Nunspeet toegevoegd als Uniek Sporten Locatie
NUNSPEET - Op donderdag 21 september is Sportbedrijf Nunspeet toegevoegd als Uniek Sporten Locatie. Als eerste in de regio mogen zij dit certificaat ontvangen. Aan de hand van een checklist vanuit Uniek Sporten is gecontroleerd of de locatie toegankelijk is voor mensen met een beperking en zij een structureel aanbod aangepast sporten bieden.
Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor je conditie, je wordt er fit en vrolijk van én tijdens het sporten kun je sociale contacten opdoen. De gemeente Nunspeet, Sportbedrijf Nunspeet en Uniek Sporten vindt daarom dat sporten voor iedereen belangrijk is, een beperking zou geen belemmering moeten zijn. Alle partijen zijn dan ook terecht trots met wat er in Nunspeet neer is gezet voor mensen met een beperking.
Gemeente Nunspeet
Wethouder Mark van De Bunte en wethouder Jennifer Elskamp waren aanwezig bij dit bijzondere moment. "Wij zijn als gemeente ontzettend trots dat we het aangepast en inclusief sporten als kartrekker mogen doen in de regio. Sport zelf is in de breedte belangrijk en dat we zorgen voor goede voorzieningen voor onze inwoners, maar je moet er wel voor waken dat iedereen mee kan doen," aldus wethouder Mark van de Bunte. "We hebben in het zwembad al een volledig verstelbare bodem, twee aangepast kleedkamers en een mobiele tillift. Dan komt er vanuit de samenleving de vraag dat in Vierhouten een zorginstelling sluit met een vaste tillift, kan dit niet mee in de plannen voor het zwembad? De meeste gemeentes zouden zeggen, nee dat is niet begroot dus dat doen we niet. Wij hebben er als gemeente voor gekozen om het te onderzoeken, want dat betekent dat je ernstig meervoudig beperkten, die bedlegerig zijn, in een vaste tillift kan voorzien. In dit geval hebben we gekozen om het wel te doen. In deze nieuwe accommodatie hadden we ook de mogelijkheid om het vooraf gelijk goed aan te pakken, daarvoor zijn we ook in gesprek gegaan met bewoners en instellingen. We zijn heel trots op het resultaat."
"We werken in Nunspeet met de visie Sociaal Domein, alle inwoners moeten kunnen meedoen, zich kunnen ontwikkelen en ondersteuning krijgen waar nodig. Daar valt sport natuurlijk ook onder, in het meedoen aan de samenleving en daar draagt sporten natuurlijk aan bij," vult wethouder Elskamp aan. "Alles komt helemaal mooi samen in een locatie als de Wiltsangh, het gaat niet alleen om de locatie maar ook om de mensen die zich inzetten om mensen op weg te helpen en in beweging te komen. Wij willen als gemeente graag meedenken met inwoners in wat ze nodig hebben om in beweging te komen en welke belemmeringen ze ervaren. Wij blijven leren, inclusie is maatwerk."
Sportbedrijf Nunspeet
Martijn Termaat is aanspreekpunt voor het aangepast sporten bij Sportbedrijf Nunspeet. "Tijdens het ontwerp van dit nieuwe complex zijn we al in gesprek gegaan met de doelgroepen maar ook met zorginstellingen. Zo konden we de wensen van de doelgroep meenemen, maar ook het rooster goed indelen wanneer ze gebruik willen maken van welke voorziening. Je moet aan een aantal eisen voldoen om dit certificaat te krijgen, het gaat om de faciliteiten en toegankelijkheid maar ook het aanbod. Dat aanbod moet ook vastliggen in het beleid van een club of vereniging. Wij hebben hier nu fantastische faciliteiten zoals twee aangepaste kleedkamers met de tilliften, verscheidene invalidentoiletten door het gebouw, de lift om de sporthal te kunnen betreden en nu gaan we bezig met belijning voor onze blinde en slechtziende sporters die bij ons komen zwemmen. Zij hebben aangegeven dat ze wat moeite hebben om de weg te vinden, dus het is mooi dat we daar ook mee aan de slag kunnen. Daarnaast is het aanbod natuurlijk heel belangrijk, in het zwembad hebben we vele zwemmomenten voor specifieke doelgroepen, Philadelphia en Careander komen met specifieke groepen zwemmen. Er is 'bijzonder zwemonderwijs' voor kinderen en een speciale baan voor blinden en slechtzienden tijdens het baantjes zwemmen. We hebben nu ook het interactief zwemmen, dat is een diaprojector die boven het bad hangt en op de bodem een prachtige onderwaterwereld kan projecteren met allemaal visjes. Het blijkt nu dat dit ook heel goed werkt voor bepaalde doelgroepen die eerst heel veel begeleiding en aandacht nodig hadden. Zij volgen nu zelf de 'visjes' door het hele bad en kunnen nu veel beter zichzelf vermaken. We hadden het interactief zwemmen bedacht voor kinderen maar nu blijkt dit dus ook heel goed te werken voor andere doelgroepen. In de sporthal hebben we een interactieve wand voor kinderen gerealiseerd, maar die wordt nu ook veel gebruikt door de senioren en de aangepaste doelgroep wil dat nu ook gaan gebruiken. Op deze manier blijkt alles dus ook nog eens multifunctioneel te zijn. In de sporthal wordt ook aangepast sporten geboden zoals g-gym en het sporten met Better2Gether op de vrijdagavond."
Ambassadeur Uniek Sporten
Gea Mazier is ambassadeur van Uniek Sporten en neemt een deel van de regio op zich, om bekendheid te geven aan de mogelijkheden van het aangepaste sporten in de verschillende gemeenten. "Het zit soms in kleine zaken, hier zijn bijvoorbeeld elektrische deuren, maar er zijn ook locaties met zware deuren die ik niet zelf kan openen. Uiteraard zijn er altijd mensen die willen helpen maar ik wil niet afhankelijk zijn. Zo'n deur kan ook echt een 'drempel' voor iemand zijn om ergens heen te gaan, "vertelt Gea. Zij gaat zich als ambassadeur de komende tijd inzetten om de bekendheid van Uniek Sporten te vergroten. Zo wil ze bij fysiotherapeuten en huisartsen langs om hen in te lichten over wat er allemaal mogelijk is.
Uniek Sporten
Sinds januari van dit jaar werken alle 8 gemeenten op de Noord-Veluwe samen op het gebied van aangepast sporten. Juist door samen te werken en verbindingen te leggen met organisaties, professionals en vrijwilligers in sport, zorg en welzijn kunnen ze meer betekenen voor de aangepaste sporters. Door de krachten te bundelen kunnen ze het verschil maken. En door over de gemeentegrenzen heen te kijken kunnen ze makkelijker sportactiviteiten opzetten voor gelijkgerichte aangepaste sporters.
Mensen kunnen via Uniek Sporten zoeken naar een sport, maar ook een sporthulpmiddel lenen en ze kunnen veel informatie vinden over aangepast sporten. Daarnaast helpen zij ook bij de aanvraag van sporthulpmiddelen bij de gemeente. Via de website kan je zien welke sportaanbieders een US-certificaat hebben, zoals nu ook het sportbedrijf Nunspeet. "Het eerste certificaat in de regio, waar ze trots op mogen zijn en hopelijk volgen er snel nog meer want eigenlijk zouden ze deze aan alle clubs en verenigingen willen overhandigen. Als andere verenigingen dit certificaat ook willen dan moet inclusief sporten echt structureel in het aanbod zitten van de club, een blijvend aanbod dat vastligt in het beleid is dan noodzakelijk naast het hebben van de juiste faciliteiten," vertelt Monique Zuidwijk regioaanjager aangepast sporten voor de regio Noord-Veluwe.