Chloorvrije zwembad

Welkom bij zwembad De Wiltsangh, met het eerste doelgroepenbad zonder chloor in de wereld. Ja, eigenlijk klopt dat niet helemaal. Er worden al meer dan 5000 jaar zwembaden op deze aardbol gebouwd en die zijn ook al 5000 jaar zonder chloor gebouwd. Alleen de laatste 100 jaar zijn we juist chloor gaan gebruiken om het veiliger en hygiënischer te maken voor de zwemmer, maar ook om water en energie te besparen.

Dit bad zonder chloor lijkt voor een deel op de oude zwembaden zonder chloor. We verversen heel veel water om te zorgen dat eventuele bacteriën van de zwemmers snel afgevoerd worden voordat iemand er ziek van kan worden. De romeinen deden dat ook op die manier, maar daarvoor hadden ze grote aquaducten nodig om al dat water aan te voeren.

In Nunspeet doen we dat zonder aquaduct, maar met moderne technieken. Het snel verversen van zwembadwater doen we dan ook niet met kraanwater, maar we gebruiken het water uit het bassin steeds opnieuw. Ook dat is geen nieuwe techniek, dat doen we bij de chloorbaden ook. Wat wel uniek is, is dat we het water zo rondpompen dat we zo min mogelijk menging krijgen, alleen de menging door de zwemmers zelf is aanwezig.

Om het water in het bad te kunnen hergebruiken moet het wel echt schoon zijn. We kijken dan vooral naar bacteriën en virussen. Om zeker te weten dat er veilig en gezond gezwommen kan worden is bij dit zwembad gekozen voor een dubbele barrière tegen alle bacteriën en virussen. Dat betekent dat er twee onderdelen in de waterbehandeling zitten die alle bacteriën en virussen tegen houden. En die twee onderdelen zitten na elkaar. Op die manier weten we zeker dat het water weer veilig opnieuw gebruikt kan worden.

We kunnen dat testen door het ATP van het water te meten. ATP is een energiedrager die in elke levende cel zit. Mensen gebruiken ATP in hun spieren om te kunnen zwemmen en bacteriën gebruiken ATP om te overleven in het water. En precies dat ATP kunnen we ook meten in het water. Als we veel ATP meten, dan betekent dat dat er veel bacteriën in het water aanwezig zijn en als we weinig ATP meten betekent dat dat er weinig bacteriën in het water zitten. Onderstaande grafiek geeft een beeld van de verschillende ATP waardes van drinkwater, gechloreerd zwemwater, oppervlaktewater, rioolwater en ook het zwemwater van het zwembad zonder chloor.

Ik wil nog wat meer chloorbaden meten, bijvoorbeeld De Brake ook, zodat ik wat meer referentie heb. Het chloorbad bij De Wiltsangh is nog niet veel in gezwommen, dus nog geen goede referentie.
Water met de laagste ATP is gechloreerd water, of water uit een bergbron (Evian), maar ook drinkwater uit onze kraan heeft een heel laag ATP. Het water in het zwembad zonder chloor is qua ATP vergelijkbaar met het kraanwater. Er zitten dus heel weinig bacteriën in.

Betekent dit dat je niet ziek kunt worden van het zwemmen in het zwembad zonder chloor. Nee, je kunt wel ziek worden, maar dat heeft te maken met hoeveel vervuiling de mensen om je heen afgeven aan het water. Als iedereen zich voor het zwemmen goed doucht wordt die kans al een stuk kleiner. Persoonlijke hygiëne is dus ook in het zwembad zonder chloor belangrijk. Dat is ook de reden dat het toilet weer terug is in de zwemzaal. Als je tijdens de zwemles naar het toilet moet, hoef je niet het halve zwembad door naar een koude ruimte, het toilet bevind zich in de zwemzaal naast het bad.

Mochten er toch gezondheidsklachten ontstaan, dan willen we dat wel graag weten. Meld de klachten daarom centraal bij de Zwembadpoli. De Zwembadpoli is gespecialiseerd in gezondheidsklachten bij zwemmers en behandeld alle informatie onder medisch geheim. Zo wordt u zo goed mogelijk geholpen bij gezondheidsklachten, maar krijgt het zwembad ook technisch een terugkoppeling als de oorzaak van de klachten aan het zwembad te wijten is. Je gegevens blijven daarbij anoniem.

Genoeg gepraat over het zwembad zonder chloor, ga je omkleden, douchen en neem gerust een duik. We horen graag hoe je het beleefd hebt.

Maarten Keuten

Klik hier om de 'veel gestelde vragen over zwemmen in chloorvrijzwembadwater' te lezen. 


 
 
Cookie instellingen